Rešitve

Hladno pivo s termalno kamero FLIR

By June 21, 2019 No Comments

V vročih poletnih dneh se nas veliko razveseli hladnega piva. Če si želite, da pivo tudi ostane mrzlo, je po novi raziskavi pomembno tudi katero znamko izberete. FLIR-ovi raziskovalci so uporabili tehnologijo termalnih kamer, da so preučili 15 najbolj priljubljenih britanskih piv in ugotovili, katero ostane najbolj mrzlo po eni uri.

Rezultati raziskave

Če vam je všeč lager se držite Heinekena. Njegova temperatura je v tem času narasla samo za 3.3C. Najslabša opcija pa je Carling, ki se je pogrel za celih 4.9C. V primeru pilsnerjev je najbolj mrzla opcija Punk IPA, ki se je segrel za 3.1C. Izogibajte pa se Jaipurja – segrel se je za 5.2C. London Pride je najboljši v katergoriji stoutov in tudi najhladnejši med vsemi testiranimi pijačami – segrel se je za bore 2.9C. Prav tako se ni slabo odrezal Doom Bar s 3.1C več v eni uri.

Zagotovo pa se izogibajte Guinnessa, ki se je segrel za celih 5.1C.

Postopek merjenja temperature

Da bi našli najhladnejše pivo so raziskovalci ohladili 15 različnih piv na 14 stopinj Celzija, preden so jih prelili v standarden pivski kozarec. Potem so uporabili FLIR-ovo T1K HD termalno kamere in eno uro merili višanje temperature.

Fizičarka Helen Czerki je razložila fenomen: »Mehurčki, barva in pena v pivu morda zvenijo kot majhni dejavniki, ampak fizika v vašem kozarcu ima direkten učinek na vašo izkušnjo pitja. Ko se mehurčki dvigajo po pivu s seboj vlečejo obkrožujočo tekočino. Ko pridejo do vrha, gre tekočina ponovno navzdol po drugem delu kozarca. To kroženje meša tekočino, kar bi lahko vplivalo na hitrost segrevanja. To pomeni da imajo piva kot je Guiness, ki se bolje penijo, tudi bolje ohranjajo kroženje.«

Fizičarka iz University College London je sicer tudi izpostavila, da obstajajo drugi dejavniki, ki bi lahko imeli še večji vpliv na temperaturo vašega piva: »Če se novo pivo konstantno doliva pri strani kozarca, ga bo temperatura sobe še lažje grela.«

»Največji dejavnik pa je verjetno nekaj, kar tukaj nismo merili – tople roke s katerimi se piva držite.«