Rešitve

V Černobil s FLIR termalno kamero

By June 21, 2019 No Comments

V zgodnjih jutranjih urah 26. aprila 1986 je reaktor številka štiri jedrske elektrarne v Černobilu eksplodiral in povzročil nesrečo, ki so jo Združeni narodi označili za »največjo okoljsko katastrofo v zgodovini človeštva«. Dogodke je pred kratkim dramatiziral tudi HBO skozi miniserijo Chernobyl.

FLIR je obiskal zaprto območje Černobila, da bi ugotovil koliko radioaktivnosti je še vedno prisotno na mestu nesreče. Voditeljica Nika Konstantinova je s FLIR identiFINDER R440 izmerila nivo radioaktivnosti in identificirala lokacijo radionuklidov na prizorišču. S FLIR identiFINDER R100 pa je ugotovila koliko radioaktivnosti je prejela sama med svojim obiskom.

Več kot 30 let po katastrofi je okolica Černobila še vedno nevarno radioaktivna za daljše preživljanje časa. Kratek nekaj urni izlet po območju obiskovalce izpostavi enakemu nivoju radioaktivnosti kot 1-2 urni let na 48 km višine. Medtem ko je daljše izpostavljanje lahko zelo nevarno. Z uporabo identiFINDER R440 Konstantinova izmeri nivoje radiacije blizu reaktorja št. 4, v rdečem gozdu ter mestu, kjer so odvrgli opremo za dekontaminacijo. Obstoječe sevanje iz okolja v zaprtem območju je od 20 do 100 krat večje od sevanja v Kievu, ki ni bil onesnažen.

Za več o detekciji sevanja, izpostavljanju in varnosti v Černobilu pa v prispevku.